Amb veu de dona - Especial Història de dones

Vistas de página en total

Historiadores

Buscar este blog

Entradas populares

Mi lista de blogs

Etiquetas

miércoles, 6 de agosto de 2008

MATARÓ 2008

EDITORIAL
05 de maig de 2008
ANIVERSARI DE CASAMENT

Cada any moltes parelles celebren l’aniversari del seu casament. Cinc, dinou, vint-i-cinc, cinquanta...., tant se val. Sempre és un goig recordar els anys d’unió, fidelitat, compromís, tendresa, respecte..... en un sol mot: amor.

En la nostra societat és dona un relleu especial a les noces d’or i d’argent i les famílies celebren amb alegria el compartir la joia de les parelles que poden dir: “Fa 50 anys (o 25), que ens vam casar”.

Generalment, aquestes celebracions comporten comentaris generalitzats sobre les parelles recent casades, qüestionant-se quin serà el futur dels nous matrimonis i de la família d’avui.

També les parelles que celebren aquests aniversaris de matrimoni, es podrien interrogar elles mateixes per tota la seva vivència durant aquest projecte comú d’amor. A la nit, quan els familiars i amics hagin marxat, asseieu-vos l’un al costat de l’altre i en la intimitat que us uneix, davant Déu que escoltà la vostra promesa d’amor i fidelitat quan us casàreu, reviseu el que ha estat la vostra vida en comú.

Pregunteu-vos: “Som un exemple de model vàlid de convivència social? Ens donem amb generositat als fills i al nets? – Ens hem sacrificat per amor al fills en contra dels nostres interessos? – Atenem prou, encara avui, les necessitats de la nostra parella? – Fora de la nostra llar, sabem respectar serenament i amb respecte els rols de les noves famílies i defensar el nostre model de convivència familiar? .

És bo revisar el camí que aneu fent. Pensar en el que resta. Refer i reestructurar el que convingui. Recordar l’inici del vostre caminar junts, el procés d’enamorament, les primeres paraules de compromís, la maduració del projecte comú, el lliurament total de l’un a l’altre. Aquests foren els inicis. On sou ara? - Es sabut que les coses es compliquen amb l’arribada dels fills. Creixen, necessiten dedicació i acompanyament. És fan grans, augmenta progressivament la seva autonomia; ocupar-se d’ells ja no és tan absorbent ni tan prioritari. Tot passant els anys, les rutines son a l’horitzó o a la realitat diària. Convé renovar, dia rere dia, la importància del compromís matrimonial. Heu hagut d’anar adequant les vostres vides a les circumstàncies, als reptes de cada moment.



Recordeu però, que ara per ara, el més important és donar exemple viu de l’amor en parella, tot i els problemes quotidians, les xacres normals de l’edat i de la soledat compartida.... soledat de dos, que no és tan feixuga com la d’un sol.....!

Però si davant la llar de foc us dieu, com deia Víctor Català: . Recordeu els versos de Caterina Albert :

“Altre cop sols, vida meua
Com el jorn que ens van casar...
S’han fos els cants i l’alegria i restem sols vora la llar.

Tots han volat els ocells joves,
Tots han volat lluny de son niu;
S’han espargit les vides noves;
Restem tu i jo vora el caliu.

Ja han assaonat altra esperança
Com en el jorn que ens van casar;
Eixuga el plor de l’enyorança....
Encara som dos vora la llar!....”

Enamorats que heu complert tots aquests anys d’unió, continueu parlant d’amor. Recordeu els moments de goig i els moments més tendres o més tristos en els quals amb les mans unides heu estat.

Recordeu aquella primera mirada encisadora a la qual no us vau poder resistir, perquè era ja amor. Amor d’enamorats, amor d’amants, amor d’esposos.... Amor tendre que engrandeix amb el pas del temps. ¡Flama viva!.

L’amor ho pot tot. Vosaltres havent donat molt, encara us resta un gran cor ple de generositat, estimació, tendresa...... Moltes Felicitats.

Als anys 80, Mataró volia tenir una Universitat. De fet


L'EUPMT celebra el seu 25è aniversari (TotMataro.cat, 10.7.2008).



Als anys 80, Mataró volia tenir una Universitat. De fet, la capital del Maresme ho mereixia. Per això es van fer alguns intents per tenir ensenyaments superiors que no van sortir gaire bé. Fins que, ara fa 25 anys, es va fundar el que avui dia és l´Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMT). Un centre d´estudis universitaris que des del principi va tenir una bona acceptació i una base ferma d´alumnes. Durant el quart de segle que fa que existeix, s´ha anat ampliant el centre, tant a nivell d´infraestructures com pel què fa als estudis. La EUPMT té caràcter i personalitat pròpia que ha anat forjant durant els primers 25 anys de vida.

A principi dels anys 80, hi va haver un gran empeny en què Mataró tingués una Universitat pròpia. Aquesta voluntat que compartien molts va fer que es portessin a terme diversos projectes, molts dels quals no van prosperar. Es va intentar una escola universitària de medicina, una altra d´arquitectura... Fins i tot venien professors d´altres universitats a impartir cursos, hi havia aules d´altres universitats... No hi havia una Universitat a la ciutat. Però malgrat les dificultats, no es podien rendir. I Joan Majó, alcalde en aquell moment, ho tenia ben clar. Ell va apostar pels estudis universitaris a la capital del Maresme. Però era la primera iniciativa d´aquestes característiques i costava trobar el model adient. Finalment, es va apostar per uns estudis que tenien sortides professionals creixents: les tecnologies.

Així, l´any 1982 es va crear l´Escola Universitària Politècnica de Mataró, davant d´una realitat canviant i en evolució. Les noves tecnologies començaven a aflorar i a aplicar-se en les empreses i les llars. En aquells temps, els ordinadors tenien 8 bits, res a veure amb les xifres actuals. Però es veia que es tractava d´un mercat en auge.

El tret de sortida

Començar és sempre el més complicat. De fet, les pitjors dificultats van ser triar el tipus d´estudi que es volia ensenyar. L´actual director de l´EUPMT, Joan Gil, assegura que la resta no va ser una feina massa feixuga. “Una vegada es va constituir no va costar, va costar crear-la. Un cop apostat per la tecnologia, com eren estudis molt demandats i coincidint amb el baby boom, va créixer molt ràpidament”, afirma Gil. Pel què fa a les xifres d´alumnes, aquest creixement va quedar palès. El primer any es van matricular 33 alumnes a l´Escola Universitària. El curs següent, quasi es van doblar. Hi va haver 64 matriculats. El tercer any ja eren 103. L´increment dels estudiants va ser espectacular i va seguir durant els anys posteriors.

Laboral i internacional

A banda de nodrir les empreses amb tècnics i especialistes de les noves tecnologies i col·locar els estudiants al món laboral, la EUPMT té una altra faceta que cal reconèixer. Es tracta del seu vessant més internacional que permet als seus alumnes projectar-se, també, cap a l´estranger. No només es convalidaran els seus títols propis amb els oficials a nivell europeu, sinó que manté convenis amb altres universitats forànies. Això permet als matriculats al centre cursar estudis complementaris o bé fer pràctiques en un altre país.

En un principi, aquests universitaris compartien espai amb els estudiants de l´institut Miquel Biada. Com més persones es matriculaven a l´escola universitària, més petit quedava l´edifici. Mica en mica, les instal·lacions van esdevenir insuficients i calia que l´EUPMT en tingués de pròpies. Per això, l´any 1990, els estudiants de l´Escola Universitària van poder inaugurar el nou edifici de dues plantes exclusivament seu, que estava situat al costat de l´institut Miquel Biada, just en uns terrenys fins llavors sense edificar. A més, amb els anys es va haver d´ampliar la nova construcció amb un tercer pis. Però la quantitat d´alumnes i la construcció d´instal·lacions no són els únics indicadors de la salut del centre universitari. L´augment dels estudis són un criteri decisiu per entendre el creixement d´aquest centre d´educació superior.

En un primer moment l´escola oferia estudis d´enginyeria tècnica industrial només en l´especialitat d´electrònica. Però al cap d´un temps es van ampliar a altres seccions: informàtica i telecomunicacions, i els últims anys en Audiovisuals. Aquest fet va provocar que les ampliacions arribessin fins i tot al nom. Va ser llavors quan l´escola universitària va esdevenir “politècnica”, ja que oferia més pluralitat en l´ensenyament. Va esdevenir un centre de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) gràcies a la varietat en les titulacions.

Actualment, la Politècnica és un Centre de Difusió Tecnològica. Això vol dir que no només forma els seus estudiants sinó que és un referent pel què fa a les tecnologies audiovisuals. A més, pretén donar a conèixer l´ús d´aquestes tecnologies a través de jornades per a professionals del ram. En definitiva, l´Escola Universitària Politècnica de Mataró s´ha convertit en un punt clau en formació, investigació, aplicació laboral i difusió de les noves tecnologies, especialment en la vessant audiovisual.

Cap a la feina

Una de les grans fites que ha aconseguit l´Escola Universitària Politècnica de Mataró és inserir els seus alumnes al món laboral. De fet, aquest és un dels principals objectius del centre. L´any 1988, per exemple, els primers titulats en enginyeria tècnica industrial d´electrònica van ser lliurats a les empreses d´aquest ram.

Precisament, la gran demanda de tècnics i d´enginyers que hi havia als anys 80 i especialment a mitjans dels 90, va fer que l´EUPMT esdevingués una pedrera per a les empreses dedicades a la creació de productes tecnològics. Cal tenir en compte, també, que la tecnologia va viure una gran expansió que dura fins avui dia. Els ordinadors queden desfasats amb rapidesa, els aparells són substituïts per d´altres més potents, la capacitat d´emmagatzematge d´informació és cada cop major. La tecnologia trenca límits, i la innovació és permanent. És en aquest context que l´Escola Universitària Politècnica de Mataró té sentit i pren rellevància.

25 anys després

Expandint-se de la mà de les noves tecnologies, subministrant especialistes formats a les empreses de la regió i augmentat la seva pròpia capacitat, la EUPMT ha arribat al quart de segle. I calia celebrar tots els èxits aconseguits. Precisament per això, l´Escola Universitària ha fet diverses festes. El director del centre, Joan Gil, està satisfet amb l´aniversari, pel què s´han pres diverses mesures: “Vam fer una festa pels estudiants a la sala Clap, vam aconseguir materials i viatges per part d´algunes empreses”, explica Gil. Però això és només una petita part. El gran acte va tenir lloc el passat 25 d´abril. “Era una festa pels 2.500 titulats, gent que porta 25 anys al mercat i gent que acaba de sortir de l´Escola Universitària. Era una festa per a tots, antics i nous amb actuacions musicals, menjar, beguda....”, relata Joan Gil. Va ser una gran vetllada pels assistents, però el gran interès d´aquesta gran trobada va molt més enllà de la trobada en societat.

L´objectiu final de celebrar aquesta peculiar festa és posar en contacte a tots els antics estudiants, avui professionals d´una mateixa branca. “La festa consistia en crear una xarxa de contactes: des de directors generals fins a treballadors. Era la festa del talent”, explica el director de l´Escola Universitària Politècnica de Mataró. Però aquesta peculiar reunió permetrà fer realitat una segona fase en la que ja s´està treballant. “Amb totes les dades volem fer una xarxa on es puguin veure els uns als altres, Que la gent pugui posar currículums, que es vegi el talent que s´ha creat a l´escola”, puntualitza Joan Gil. D´aquesta manera pretenen mantenir en contacte els antics alumnes i que puguin localitzar-se sempre que vulguin. Gil opina que es tracta de “generar unes sinèrgies entre ells que seran molt interessants: des de l´amistat i el retrobament i des del punt de vista de generar negoci i llocs de treball”.

Aquesta mena de base de dades ja s´està desenvolupant i l´equip directiu preveu que estigui acabada abans d´acabar l´any, amb el començament del nou curs.

Ara per ara, la Politècnica té 550 alumnes, “una mica per sota de la mitjana”, segons Joan Gil. Però aquesta baixa d´estudiants no s´experimenta només a l´Escola Universitària, sinó que és un fenomen generalitzat en tots els centres on s´estudia tecnologia. “És un cicle, al 94 va pujar, i ara es una baixada, i crec que pujarà una altra vegada. Va molt lligat amb les èpoques de crisi econòmica”, afirma Gil. No obstant, el director del centre creu que la situació es greu perquè hi ha una gran falta de motivació per part dels estudiants. “Les empreses ho noten. Hi ha més de 700 demandes de treball i no podem cobrir la demanda perquè no hi ha prou gent disposada a estudiar aquesta mena de titulacions”, assegura Joan Gil.

Pionera a Catalunya

L´EUPMT és pionera a tot Catalunya pels estudis que concentra. De fet, per tal d´adaptar els estudis a les noves realitats, es va fer una reforma dels plans d´estudis l´any 1992. De nou, la Politècnica va destacar en el camp de les noves tecnologies. Va ser el primer centre de Catalunya en oferir estudis d´enginyeria tècnica en telecomunicacions en l´especialitat de telemàtica. Una demostració de l´interès de l´Escola Universitària per la innovació, les comunicacions de dades, les xarxes i Internet.

De cara al futur

El futur de la Politècnica passa pel Tecnocampus. “El primer document va sortir dels nostres despatxos”, diu, Joan Gil. El centre d´educació superior és, en part, creador de la iniciativa i, juntament amb les entitats públiques, està treballant per tirar-lo endavant amb èxit. El nou edifici del TCM acollirà l´EUPMT i l´EUM que es fusionaran els propers anys. “Aquests 25 anys han servit per definir el projecte del Tecnocampus i els propers anys han de servir per portar-lo a terme”, anuncia el director de l´EUPMT.


Laura Arias, Fotos Xènia Sola | Especials - Reportatge

martes, 5 de agosto de 2008

TU MIRADA






TU MIRADA

Me miraste a los ojos, penetrando,
en lo más profundo de mi alma.
El cristal azul de tus pupilas,
me mostraba, mi imagen reflejada.

Me miraste y pediste temblorosa
que un te amo, saliera de mis labios,
pero ellos ya no tienen más palabras
pues los golpes de la vida los han cerrado.

Me miraste y tu pelo se erizaba,
y una gota redonda en tu pupila
que brotó, de un corazón roto
y cayó recorriendo tu mejilla.

Me miraste y tu rostro empapado
me exigía una palabra, una respuesta,
y mentí diciéndote te amo
por ganar de tu cara una sonrisa.
Versión de Leandro Wolfson

Mataró defensa que els castells es declarin patrimoni de la humanitat


Mataró defensa que els castells es declarin patrimoni de la humanitat

Tots els grups municipals han donat suport a aquesta iniciativa que impulsa la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

per capgros.com - 19/05/2008 19:28 (100 lectures)
Mataró dóna suport a la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la Unesco. Tots els grups municipals van votar, en el ple de maig, a favor d’aquesta iniciativa que promou la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El text de la declaració reconeix l'atractiu i el valor intrínsec que tenen els castells com a construccions humanes així com la seva capacitat d'integració social. Al mateix temps, la declaració també reconeix la tradició castellera de la ciutat que, des de fa dotze anys, copta amb una colla castellera pròpia, la dels Capgrossos. En aquest sentit, s’afirma que Mataró “sent com a propi ja el món casteller, que ha incorporat al seu mapa de referents culturals”.

La votació d’aquest punt de l’ordre del dia va donar peu a una de les anècdotes del ple quan el regidor del PP Juan Carlos Ferrando va sorprendre els assistents amb una llicó d’història sobre l’origen dels castells en època íbera a la zona de Lleida i València. El popular va intervenir per corregir el contingut de la declaració, segons la qual els castells daten del segle XVIII. El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, va celebrar que els populars “comencin a reconèixer la unitat nacional catalana”.

Cetemmsa ampliarà la plantilla i es diversificarà amb vista al TecnoCampus


Cetemmsa ampliarà la plantilla i es diversificarà amb vista al TecnoCampus

El centre tecnològic té previst passar de 54 a 150 treballadors en quatre anys i centrar-se en la investigació sobre nous materials

per V. B. - fotos R. Gallofré - 19/06/2008 18:38 (491 lectures)

El centre d'investigació de CETEMMSA
Cetemmsa triplicarà la plantilla i diversificarà la seva producció i línies d’investigació amb vista a la seva arribada al TecnoCampus, prevista per a finals de 2010. El centre tecnològic, segons contempla en el seu Pla Estratègic 2008-2012, passarà a tenir durant aquests quatre anys de 54 treballadors a prop de 150, i deixarà d’abocar tots els seus esforços exclusivament al sector tèxtil. “La nostra intenció és obrir-nos a tot tipus de sectors industrials i dedicar-nos als ‘objectes intel·ligents’, ja siguin de plàstic, metall o fusta”, explica Albert Vidal, director de Cetemmsa. El centre tecnològic ocupa actualment un edifici de 1.600 m2 al carrer Balmes, mentre que al TecnoCampus s’ubicarà a una part de l’ala més petita del futur edifici universitari, en una superfície d’entre 2.600 i 3.000 m2. El trasllat ha estat possible gràcies a una inversió feta pel CIDEM (Centre d’Innovació i Desenvolupament de la Generalitat) de 6,5 milions d’euros en la compra de la propietat d’una part de l’edifici TecnoCampus.

Un dels principals objectius de Cetemmsa a l’hora d’instal·larse a TecnoCampus serà aprofundir molt més en la relació amb l’Escola Universitària Politècnica, que també s’integrarà al parc tecnològic junt amb l’Escola Universitària del Maresme. “De moment no hi tenim una relació estreta en l’àmbit de recerca, o en la possibilitat de tenir estudiants que facin amb nosaltres el treball final de carrera”, constata Vidal, qui considera que l’EUPM ha d’engegar “línies de recerca potents”, i deixar de centrar-se exclusivament en la formació. Respecte al projecte del TecnoCampus, el director de Cetemmsa reclama que les empreses que es captin tinguin en la tecnologia i el coneixement la seva part primordial. “Hem de saber dir que no a aquelles empreses que vulguin instal·lar-se al parc però no hi aportin valor”, afirma Vidal, que tem que això no passi si el parc no prou captar prou firmes tecnològiques i necessita generar ingressos econòmics.

D’altra banda, Cetemmsa ha estat guardonat amb el premi Protextile 2008 com a Centre Tecnològic de l’Any l’Estat espanyol. Aqueta distinció l’atorga la revista Protextile, dedicada al sector tèxtil. El jurat ha destacat la trajectòria de Cetemmsa i la seva tasca en la recerca i innovació dels “teixits intel·ligents”.