Amb veu de dona - Especial Història de dones

Vistas de página en total

Historiadores

Buscar este blog

Entradas populares

Mi lista de blogs

Etiquetas

domingo, 26 de abril de 2009

Gent gran de Mataró participa en un projecte per preservar els seus records



Gent gran de Mataró participa en un projecte per preservar els seus records

La iniciativa, promoguda pel Ministeri d'Indústria, consisteix en enregistrar el testimoni de les persones grans i publicar-lo a Internet

per S.F./J.V. - fotos R. Gallofré - 18/09/2008 18:23 (369 lectures)

Maria Xibillé. Mercè Gonzàlez

Maria Xibillé té 70 anys. Amb una planxa de les antigues a la mà, recorda a la seva àvia i repassa els canvis que hi han hagut en la societat, la família o a Mataró entre d’altres coses. Mercè Gonzàlez, nascuda l’any 1926, explica com antigament recollien el carbó que sobrava dels trens per poder-lo vendre després. Aquests són dues de la cinquantena de mataronins que participen en l’Arxiu de l’Experiència, un projecte promogut pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç amb l’objectiu de recollir el testimoni vital de la gent gran. L’objectiu és vetllar perquè la memòria de la gent gran no es perdi i que el seu testimoni i les seves aportacions formin un seguit de continguts que ajudaran a conservar l’herència històrica d’un territori i d’una època.

“És una experiència bonica per poder recordar”, explica Xibillé, qui al principi tenia els seus dubtes sobre si apuntava a la iniciativa: “Primer ningú volia, però al final déu n’hi do la gent que s’hi ha afegit”. Ella ho va fer a través del Casal del Pla d’en Boet, i troba interessant “poder explicar coses que ens han passat”. Xibillé ha destacat “la llibertat en les famílies a l’hora de poder fer i desfer” i “la llibertat de les dones”, en part gràcies a que els homes “ajuden més en les tasques de casa”, com a principals diferències de la seva joventut i la societat actual. Xibillé també ha repassat la seva relació amb una àvia que recorda per la planxa però que per diversos motius “no estimava”. Per la seva banda, Mercè Gonzàlez ha preferit parlar d’un anècdota de fa uns quants anys: “Vivíem al costat de l’antiga estació de tren, i allà, quan netejaven els trens, ràpidament agafàvem tot el carbó que deixaven estigués fred o calent”. Això ha servit perquè Gonzàlez, que s’ha apuntat a la iniciativa mitjançant el Casal Jaume Terradas, recordés com era Mataró: “molt diferent, de fet jo vivia a tocar del mar en unes cases que ja no existeixen”.

Aquest projecte s’emmarca en el Plan Avanza, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones a partir d’una utilització de les noves tecnologies. Per això, els participants a l’Arxiu de l’Experiència enregistren un petit vídeo on relaten les seves experiències, i que s’aniran penjant al portal didàctic (www.archivodelaexperiencia.es), que recollir la memòria col·lectiva de la gent gran del país. Durant la tarda d’aquest dijous, dia 18, està previst que vagin passant persones dels diversos casals mataronins perquè puguin explicar les seves vivències i els seus records.

La regidora de Gent Gran, Núria Aguilar, explica que els primers en interessar-se per aquest projecte a Mataró van ser els membres del Casal de la Gent Gran del Parc. Posteriorment, el Ministeri va contactar amb l’Ajuntament per tal que coordinés la participació en la iniciativa. El consistori va fer una crida entre els vuit casals de la gent gran que hi ha a la ciutat, a la qual van respondre una cinquantena de persones. La campanya, que va començar l’octubre de l’any passat a la Coruña., ha arribat aquesta setmana a Mataró. Des del passat dia 16 i fins el proper dia 26, la gent gran enregistra les filmacions a Can Palauet. Aquests vídeos es podran veure a la web de l'Arxiu de l'Experiència d'aquí a uns dos mesos. Aguilar destaca també de la iniciativa el fet que permetrà acostar internet a la gent gran.

Gonzàlez ha explicat que prové d’un partit on inicialment tenia fa més de vint anys l’obligació d’establir un 12% de quota de dones en les llistes




Pilar Gonzàlez repassa el paper de les regidores mataronines des de 1979

En total hi ha 20 dones que han estat edils durant 28 anys fins l’arribada de la llei sobre la paritat en el 2007

per S. F. - fotos Cedides - 12/03/2009 19:00 (426 lectures)



L’ex-regidora socialista Pilar Gonzàlez ha realitzat un treball en el que ha repassat el paper de les regidores que han format part del consistori entre la restauració de la democràcia el 1979 fins a l’entrada en vigor de la llei de paritat que obliga a tenir un 50% de les dones dins les llistes electorals. Sota el nom 'Dones regidores a Mataró 1979 - 2007', aquesta feina, que es va presentar dissabte passat a la Nau Gaudí amb un col·loqui amb les protagonistes de la publicació, tenia com idea principal la de mostrar com “es conciliava la vida privada amb el càrrec públic” en les diferents èpoques i conèixer la visió de cadascuna d’elles tant “des del govern com des de l’oposició”. En total, una vintena d’edils femenines han repassat les seves vivències al consistori en un treball que està pensat per “poder-se publicar fàcilment”. El format ha estat d’entrevistes que han servit per conèixer professió anterior, compatibilitat i visió política de cadascuna de les edils que han passat per aquests 28 anys.

L’autora d’aquesta obra ha destacat alguna de les idees que es van poder escoltar per les dones regidores i ex-regidores presents en la presentació de l’obra, i que també en formaven part. “Es va assenyalar que no hi ha habilitats diferents entre homes i dones, però sí que és diferent la manera de fer”. En aquest sentit, Gonzàlez ha explicat que les dones acostumen “ a veure la ciutat de manera més quotidiana, amb petites coses enfront dels grans reptes”. També es va debatre el tema sobre les regidories ‘Maria’, aquelles de poc pes i tipificades “per a dones”. L’ex-regidora ha explicat que a Mataró, s’ha donat el cas d’invertir-se en més d’una vegada els papers. “Serveis Centrals, una regidoria important, després de 28 anys ha estat en mans majoritàriament de dones”, ha citat com exemple. D’altra banda, ha afirmat que una que podria semblar més destinada a dones, així passa en molts municipis, com la regidoria de Benestar, també ha estat en mans d’homes molts anys a Mataró, posant de relleu que no hi ha carteres prefixades per gènere.

Gonzàlez ha explicat que prové d’un partit on inicialment tenia fa més de vint anys l’obligació d’establir un 12% de quota de dones en les llistes. “Jo al principi m’hi vaig oposar, perquè era de les que apostava per la vàlua de cadascú i no per la quota, però amb el temps he canviat d’opinió”, ha afirmat Gonzàlez. L’ex-regidora creu que les quotes “són necessàries per donar l’empenta definitiva a dones que tenen molta vàlua per demostrar però que no s’atreveixen a exercir un càrrec públic”. Tot i això, l’ex-regidora no s’atreveix a aventurar quan hi haurà una alcaldessa a la ciutat. “No sé si queda molt o poc, però tant bé ho pot fer un home com una dona”. Això sí, “algun dia arribarà”.

Els pisos del carrer Churruca tenen una superfície que va dels 36 als 57 metres quadrats i compten amb un o dos dormitoris


Obert el termini per optar als pisos protegits del carrer Churruca

Es tracta de nou pisos d'entre 36 i 57 metres quadrats que s'adjudicaran amb aparcament i, alguns d'ells, també amb traster vinculat

per capgros.com - fotos R. Gallofré - 14/04/2009 17:50 (573 lectures)

La construcció dels pisos del carrer Churruca
El termini per sol·licitar un dels nous habitatges públics de venda que s’estan construint al carrer Churruca ja és obert. Els ciutadans tenen des d’aquest dimarts, dia 14 i fins el 15 de maig per presentar les sol·licituds. Els pisos estan ubicats en un edifici de quinze habitatges que fa cantonada al número 84-86 del carrer Churruca. Nou dels pisos estan protegits mentre que els sis restants es destinaran al reallotjament de famílies afectades per diferents processos urbanístics de la ciutat. La promoció, actualment en construcció, estarà enllestida durant el primer trimestre del 2010. La inversió prevista en aquesta obra és de 1,7 milions d’euros.

Els nou pisos protegits són de venda i tots ells s’adjudicaran amb la plaça d’aparcament, mentre que quatre porten també un traster vinculat. Aquest aspecte ha estat objecte de crítiques per part del grup municipal de CiU, que en el passat ple municipal celebrat el dia 2 va presentar un prec demanant que les promocions de pisos públics com les del carrer Churruca no facin obligatòria l’adquisició d’una plaça d’aparcament. En aquest sentit, el regidor d’habitatge Francesc Teixidó defensa que vincular l’aparcament al pis de protecció oficial permet als adjudicataris aprofitar-se de crèdits amb tipus d’interès per sota del de mercat.

Els pisos del carrer Churruca tenen una superfície que va dels 36 als 57 metres quadrats i compten amb un o dos dormitoris. L’edifici està equipat amb un sistema centralitzat de producció d’aigua calenta sanitària i calefacció per terra radiant, que funciona per plaques solars amb el suport de caldera de gas. El preu dels pisos oscil·la entre els 109.000 euros i els 176.000 euros en funció de la seva superfície, mentre que els trasters van dels 3700 als 4800 euros i les places d’aparcament costen 29.000 euros.

Els ciutadans interessats poden dirigir-se a les oficines d’Atenció Ciutadana, als centres cívics o a les oficines de Prohabitatge per obtenir i presentar els impresos de sol·licitud. Un cop finalitzat el termini, l’empresa municipal avaluarà les sol·licituds per seleccionar les que compleixin amb les condicions requerides i posteriorment publicarà la llista d’admesos i exclosos. Els admesos seran convocats per assistir al sorteig, que es realitzarà davant de notari.