Amb veu de dona - Especial Història de dones

Vistas de página en total

Historiadores

Buscar este blog

Entradas populares

Mi lista de blogs

Etiquetas

martes, 24 de noviembre de 2009

Comencem el programa d’avui. Us volem recordar que esteu sintonitzant Mataró Radio



Què hi fa, aquí, tanta gent?... Ja m’ho pensava…
Sempre, sempre el mateix!... Podien dir-me
que un cop ja fos a dins d’aquesta casa
ja ningú més me veuria… Era mentida…


Bona tarda. Benvingudes a Amb veu de dona! El programa d’avui l’hem dedicat al món del teatre. Per això us he volgut llegir el començament de La infanticida, obra de Caterina Albert, més coneguda per Víctor Català. L’he escollida perquè s’està representant actualment en el teatre Romea de Barcelona. Per cert, noies, algun dia hauríem de parlar d’aquesta escriptora. Es mereix que li dediquem una secció en el nostre programa. Què me’n dieu? Però això serà un altre dia...

Comencem el programa d’avui. Us volem recordar que esteu sintonitzant Mataró Radio. I us convidem que continueu amb nosaltres durant el programa Amb veu de dona. Gràcies per ser aquí amb nosaltres. I gràcies, també, a tothom que, cercant una emissora, us atureu en el dial 89 punt 3 FM. Aquí sempre ens trobareu els dijous de cada quinze dies, sobre les 6h de la tarda.


La Lea i la Nati han fet un article en el que parlen del teatre social com a llenguatge de relació entre actors i públic. Dues veus per a la secció d’Opinions!

Crec que les dones tenen/tenim, hem tingut sempre un enorme interès per aprendre,



PALOMA AZPILICUETA i PILAR CONZÁLEZ BIESCAS
del CENTRE DE PSICOLOGIA DE MATARÓ

Les Dones i la Formació

Crec que les dones tenen/tenim, hem tingut sempre un enorme interès per aprendre, una gran disponibilitat per entendre noves situacions i problemàtiques que ens permeten, per exemple, comprendre millor els nostres fills, connectar amb els seus desitjos, il.lusions i projectes. Tot això, per definició, en tractar-se de noves generacions, són coses noves i diferents, perspectives diverses o desconegudes.

Amb aquesta base de curiositat, interès i apertura mental cap a noves situacions i contextos, s’entén fàcilment l’enorme implicació i presència de les dones en la formació, a tots nivells: escolarització obligatòria (on les nenes treuen més bones notes que els nens), escoles d’adults, formació ocupacional o professional i, fins i tot, la formació universitària on, actualment, les dones són majoria entre els alumnes.

I això no es dóna només entre les joves. Recordem l’àvia bloguera de Galícia, i, molt més a prop nostre, l’Encarna Siles, també àvia i bloguera i membre de Dones Reporteres de Mataró.

Les reflexions que el feminisme va aportar al pensament contemporani —que tant van sorprendre i inclús escandalitzar en el seu moment— han arrelat molt profundament en el cos social i, com a conseqüència, ja no és notícia que una dona ocupi qualsevol lloc de treball dels més especialitzats; ja gairebé no és notícia que una dona sigui ministra, o regidora, o consellera. Les dones han vist les portes obertes per treballar, participar en la vida pública i social (abans un terreny prohibit per a elles) i, evidentment, per formar-se. I han aprofitat l’ocasió al màxim, s’hi han agafat amb les dues mans, per dir-ho així.

De tota manera, sempre hi ha hagut dones molt interessades pel coneixement i dones sàvies, encara que d’elles se’n parlava ben poc, i sovint “s’apuntaven” en el compte del seu marit coses que havien pensat o escrit elles. I també, molt abans que existís el moviment feminista, hi ha hagut dones que han portat molt lluny el seu desig de saber, i la societat els hi ha reconegut. Penso, per exemple, en dues Premi Nobel molt conegudes i científiques ambdues: la polonesa Marie Curie, que ho va ser junt amb el seu marit, i la italiana Rita Levi-Montalcini, que encara viu i continua en actiu als seus cent anys.
Les dones tenim un enorme potencial d’aprenentatge, i som un “filó” que pot fer aportacions interessants i útils a la societat en molts àmbits i terrenys diferents, col.laborant a enfrontar de manera creativa i innovadora situacions difícils, com per exemple la crisi actual.



Paloma Azpilicueta i Pilar González Biescas
Centre de Psicologia de Mataró
Camí Ral, 552
Telèfon 93-799 65 96

FUNDACIÓN HOSPITAL MATARÓ


Un programa de rehabilitació cognitiva guanya el premi Tec-In dependent

El guardó està promogut per la Fundació Hospital i el TecnoCampus i vol potenciar les noves tecnologies en l'àmbit de la dependència

per J. Vives - fotos Fundació Hospital - 08/11/2007 15:55 (100 lectures)

La presidenta de la Fundació Hospital, Carme Esteban, entregant el premi a Josep Maria Ramírez de la Fundació Privada Institut de Neurorehabilitació Guttman
Un projecte de desenvolupament d’un programa clínic de rehabilitació cognitiva en el traumatisme craneoencefàlic ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Tec-In Dependent, que atorga conjuntament la Fundació Hospital i la Fundació TecnoCampus. El guanyador del premi, impulsat amb la voluntat de promoure projecte i aplicacions en Noves Tecnologies que millorin la qualitat de vida de les persones dependents, s’ha donat a conèixer aquest dijous, dia 8, al migdia en un acte celebrat a la seu de la Fundació Hospital. Josep Maria Ramírez ha estat l’encarregat de recollir el premi per aquest projecte desenvolupat per la Fundació Privada Institut de Neurorehabilitació Guttman. El projecte consisteix en una Plataforma de Realitat Virtual que ha de permetre una rehabilitació més intensiva, personalitzada, monitoritzada i ecològica, ja que atén el pacient a domicili reduint els costos de desplaçament i evitant la distorsió de les activitats diàries de la resta de la família.

L’acte d’entrega del premi forma part d’un dels més de 60 actes que es fan arreu del món amb motiu del Dia Mundial per la Usabilitat. En la iniciativa d’aquest guardó hi ha participat també la Fundació Vodafone. En la seva primera convocatòria, s’han presentat un total de set projectes que aborden des de diferents vessants la millora de la qualitat de vida de les persones amb dependència mitjançant la tecnologia. El projecte guanyador s’ha emportat un premi de 9000 euros.

La presidenta de la Fundació Hospital, Carme Esteban, ha explicat que l’entitat aposta per aquest premi "de manera rotunda" perquè neix amb la doble voluntat d’ajudar "les persones més vulnerables" i al mateix temps d’aplicar les noves tecnologies en l’àmbit de l’ajuda a la dependència. Per la seva banda, la presidenta de la Fundació TecnoCampus, Alícia Romero, ha destacat el fet que aquest premi "evidencia la connexió que el TecnoCampus pot aconseguir amb la societat”. Segons Romero, el premi forma part "d’un projecte més ambiciós que vol convertir Mataró en una ciutat laboratori", on es puguin testejar productes que després es puguin aplicar a diversos indrets. En aquest sentit, Ramírez, de la Fundació Guttman, ha explicat en recollir el premi que la voluntat és provar el programa de rehabilitació cognitiva a la ciutat de Mataró. A més, ha instat a la fundació Vodafone a continuar implicant-se en el projecte "ja que ens hi juguem molt, perquè hem descobert una cosa nova que ara hem de saber vendre".

Dones reporteres de Mataró


Hoy quiero poner algo en el bloc
ayer el programa de Radio nos gusto mucho era todo sobre las Dones y las personas que lo comentaron eran una grade profecionales doy las gracias a todos

Un pequeño cuento